• Защо сензорът на телефона не работи: причини и начини за решаването им

  Сензорният дисплей на смартфона е една от най-критичните част от него. На екрана се показва цялата визуална информация, като чрез нея се контролира устройството. И когато сензорът реагира неправилно на командите на потребителя или изобщо не ги възприема, определено устройството не може да се използва. Преките пътища на приложенията не се отварят, не можете да отидете в менюто и най-тъжното е, че не можете да отговорите на важно обаждане. За възникването на такъв проблем може да има много причини. 

  Основни причини, поради които сензорът не работи на телефона и начините за елиминирането им.

  Мръсен дисплей. 

  Ако сензорът на телефона ви не работи, внимателно погледнете повърхността му. Може би проблемът е, че екранът е замърсен, или има твърде много мазни петна върху него. Обикновено този проблем се решава с помощта на защитното покритие, което предпазва дисплея от мазни следи. За да разрешите този проблем, избършете екрана с кърпа от микрофибър. Можете да добавите малко количество лак за монитори, но само ако защитното покритие е повредено. 

  Неправилно залепен защитно стъкло върху дисплея. 

  Ако технологията на този процес е нарушена, тогава между дисплея и тъчскрийна се образуват въздушни джобове, през които сигналът от пръстите е слаб или изобщо не преминава. 

  Течност в корпуса на смартфона. 

  Много често сензорът на телефона не работи след контакт с вода. Ако забележите, че след намокряне дисплеят реагира по-лошо на командите, незабавно изключете телефона! Влагата, съчетана с електричество, причинява силна корозия, която разрушава телефона отвътре много бързо. След изключване извадете батерията и поставете телефона, избърсан с кърпа, на сухо и топло място. Оставете го да лежи няколко дни и да изсъхне нормално. 

  Оксидирани контакти на дънната платка на устройството. Този проблем е следствие от намокряне на телефона. Ако е лошо изсушен, тогава върху контактите и батерията, се образува плака от оксиди. Заради тях сензорът на телефона не работи. Решението проблема е в професионалното почистване на контактите в сервизен център.

  Счупено защитно стъкло. 

  Телефонът ви падна и сензорът не работи? На защитното стъкло се образува такава „красива“, но непрактична мрежа от пукнатини? Поради тях сензорният дисплеен модул не реагира добре на докосванията на потребителя. Тук решението е само едно — смяна на сензорното стъкло. Напукано стъкло не изпълнява своята функция. Под корпуса прониква влага и мръсотия. Също така, парчетата стъкло леко натискат сензора и влияят отрицателно върху основната платка на устройството. Счупеното стъкло с течение на времето може да доведе до счупване на дисплея и повреда на устройството. 

  Сензорът има механични повреди. 

  Това означава, че самият екран на телефона се е разбил и сензорът не работи. Ако виждате петна от мастило на дисплея, това е случаят. Решението е едно – замяна на дисплейния модул с нов.

  Прекъсната матрица на сензорния модул. 

  Ако телефонът ви е паднал и сензорът не работи, тогава може да има сериозни проблеми. Той е този, който свързва сензорния модул с основната платка на устройството. И от падането дори и да се измести на част от милиметър управлението на смартфона ще бъде проблематично или напълно невъзможно. Като цяло проблемите с дисплея, дължащи се на прекъсната матрица, често се появяват във всички китайски резервни части на известни марки. За фалшификати се използват много тънки и чупливи струи, които не издържат дори на стандартни удари.

  Рязък температурен спад. 

  Смартфоните, както и цялата съвременна електроника, са чувствителни към температурния режим. Ако сензорът на телефона ви не работи, след като сте влезли от студа в топлината, тогава не се притеснявайте. Просто не докосвайте телефона поне 5 минути, оставете го да се затопли до стайна температура. Или го рестартирайте, но това не е най-доброто решение, когато можете само да изчакате 5 минути.