• Екранът на iPhone не реагира. Какво може да направим?

  iPhone може да има различни проблеми с екрана. Например светва, но не реагира на докосване или изобщо не се включва. Причината за повредата може да бъде софтуерна повреда, некачествени аксесоари, последствията от падане или намокряне.

  Ще ви кажем как сами да отстраните проблема с екрана и кога е по-добре да се свържете със сервизния център.

  Екранът работи, но не реагира адекватно на докосване

  Често проблемите с дисплея се появяват не поради повреда на смартфона, а поради външни фактори – мръсотия и драскотини по стъклото или лоши аксесоари. В тези случаи екранът може да не открие точно докосвания и да се появят фалшиви положителни резултати.

  Опитайте първо тези стъпки:

  1. Уверете се, че екранът е без влага, трохи или мазнини. Избършете с мека памучна кърпа или специални кърпички за екран.
  2. Отстранете защитното стъкло или филм, както и калъфи, ако ползвате такива.
  3. Ако екранът не реагира добре на натискане по време на зареждане, опитайте да смените кабела или зарядното устройство – това се случва поради нискокачествени аксесоари.

  Ако тези съвети не помогнат, опитайте първо да рестартирате – просто изключете и включете смартфона си. Това често помага за решаването на повечето проблеми, причинени от бъг в системата. Когато редовното рестартиране не помогне, опитайте принудително рестартиране или фабрично нулиране от следващия раздел, за да изключите точно проблемите на ниво софтуер.

  Екранът не реагира на докосвания или не се включва, но на смартфона се получават обаждания

  Рестартирайте вашия iPhone. Устройството може да спре да работи правилно и да реагира на докосвания поради срив на системата – това се случва след актуализация на iOS или случайна софтуерна грешка. Обикновено в такива случаи редовното рестартиране помага, но ако екранът не реагира на докосвания, тогава можете да направите само принудително рестартиране:

  За инструкции как да принудително рестартирате други iPhone, посетете сайта за поддръжка на Apple.

  Нулирайте настройките до фабричните настройки по подразбиране, ако други методи не помогнат. Ако смартфонът не реагира на докосвания, това може да стане само с компютър:

  За да запазите настройките си преди нулиране, архивирайте данните на вашия iPhone. Ако нулирането не реши проблема, можете напълно да възстановите предишните настройки от архива.

  1. В Windows: свържете устройството към вашия компютър → в приложението iTunes на вашия компютър, щракнете върху бутона на устройството горе вляво, след което щракнете върху Преглед → Възстановяване. Следвайте инструкциите на екрана.
  2. На MacBook: Свържете вашия смартфон към компютъра → изберете вашия iPhone, когато се появи на екрана на вашия компютър → щракнете върху „Възстановяване [устройство]“.

  Екранът няма да се включи, затъмнен или не реагира и нулирането на фабричните настройки няма да помогне

  Ако вече сте опитали да рестартирате или нулирате вашия iPhone, но екранът все още не реагира на докосвания или не свети, най-вероятно проблемът е в компонентите на устройството. Подсветката, самият дисплей или някои от конекторите може да са повредени.

  Да разглобявате iPhone и да се опитвате да го реанимирате сами, не си струва, защото без опит е трудно да се разбере причината за проблема и компонентите могат да бъдат повредени. И тогава ремонтът ще струва още повече.

  Когато избирате сервиз, започнете от проблема – ако наскоро сте изпуснали смартфона си на пода или във водата, той няма да бъде ремонтиран безплатно по гаранция. Но ако сте го използвали внимателно, може да е гаранционен случай.

  Във всеки сервизен център смартфонът първо ще бъде взет за диагностика – времето зависи от натовареността на служителите, обикновено е не повече от седмица. Експертите ще разглобят iPhone и ще намерят причината за проблема с екрана – цената зависи от сложността на ремонта и резервните части.

  Нека поговорим за най-често срещаните проблеми с екрана на iPhone.

  Смяна на подсветката. Най-често, ако екранът на смартфона стане затъмнен или започне да трепти, проблемът може да е в отделен слой подсветка. Тези проблеми се срещат приiPhone 12, iPhone 11, iPhone XR, второ поколение iPhone SE, iPhone 8 и други по-стари модели с бутон Home.

  Смяна на сензорния контролер. Ако екранът показва изображение, но не реагира на натискане, проблемът може да е в отделна микросхема, която реагира на работата на сензора. В официалната услуга в такива случаи се сменя целия модул на дисплея, но някои неофициални услуги могат да заменят този чип само отделно.

  Смяна модула на дисплея. Ако не можете да смените отделна част, тогава услугата ще замени целия дисплей като цяло – той се състои от матрица, защитно стъкло, сензорен слой и конектори.

  Най-скъпото е смяната на модула на дисплея заради цената на резервните части.

  В GSM-Serviz.com можете да поръчате както редовни, така и оторизирани ремонти на iPhone с доставка от сервизен техник или куриер на място.