• Счупен диспей, развален тъчскрийн или счупено стъкло?

  Голяма част от нашите клиенти ни питат – може ли да се смени само стъклото или е необходима подмяна на целия тъчскрийн, а може би дисплей? Решихме да напишем тази статия, за да отговорим на подобни въпроси.

  Най – напред трябва да уточним, че всеки модел телефон е различен, ние обобщаваме някои глобални правила. Телефоните имат няколко компонента – стъкло, тъчскрийн и дисплей. В много от съвременните телефони те са фабрично и свързани и разделянето им без повреди е почти невъзможно.

  Дисплеят представлява е монитора на вашето устройство. Той излъчва образ и възпроизвежда всичко, което виждате – картинки, видео текст. Обикновено е най – скъпият от трите компонента.

  Тъчскрийнът е сензорен панел, който реагира на докосване. Чрез него вие комуникирате с устройството, като задавате команди с пръст. Той предава вашите движения на смартфона и той реагира.

  Стъклото е най – външната част, тя предпазва от замърсявания, лек натиск или въобще от външни влияния. Това е елементът, който е изложен на най – голямо въздействие, но същевременно е най – евтин.

  За правилната преценка – кой от компонентите Ви е необходим, трябва най – напред да се знае структурата на смартфона. Съществуват ситуации, когато само стъклото е повредено, но фабрично – то не може да се отдели от тъчскрийна и дисплея. Тогава се налага смяната директно на трите компонента.

  Как да разберете коя част е счупена?

  Ако не виждате образ, а само тъмни или шарени петна – най – вероятно дисплеят е счупен.

  Ако виждате нормален образ, но телефонът не реагира на докосване – Вашият тъч скрийн не работи.

  Ако виждате нормален образ, телефонът реагира на доскосване, но стъклото е счупено – ясно е, всичко си работи, но стъклото е повредено.

  Кои телефони подлежат на смяна само на стъкло?

  По – голямата част от смартфоните на Samsung позволяват смяна само на стъклото. Ориентировъчно, цената към днешна дата е 90 лв.

  Телефоните на Apple са по – капризни. Има голяма вероятност да успеят да Ви сменят само стъклото, но изпълнението не е качествено и ние не го препоръчваме. Единствено изключение прави iPhone 6, където резултатите са по – д0бри.

  При останалите марки въпросът е деликатен, понеже всеки модел си има специфики, затова препоръчваме да се обърнете към сервиз за допълнителна информация.

  Избор на сервиз

  След като е изяснено дали е повредено само стъклото или целия дисплей на вашето устройство, необходимо е да се ориентирате правилно сред многобройните сервизи за мобилни апарати.

  Някои от важните елементи на които да обърнете внимание:

  • гаранция след смяната на стъкло на смартфон;
  • гаранция след подмяна на дисплей на телефон;
  • коректно отношение на сервиза;
  • изпълнение на ремонт и смяната на резервната част в срок;
  • възможност за оборотен телефон;
  • цена за смяната на дисплей;
  • наличието на физическа локация в някои от големите градове (София, Варна, Бургас, Пловдив), а не изпращане с куриерски фирми.