• Дисплеят на iPhone 13 се оказва много труден за ремонт

    Замяната на дисплея в новите смартфони на iPhone 13 се оказа почти невъзможна в сервизни условия. Това се съобщава в доклад на iFixit.

    Експерти, изучаващи устройството на смартфони, разглобиха iPhone 13 и се опитаха да заменят екрана на устройството с друг. Оказа се, че по време на процеса на подмяна е необходимо да премахнете специален микроконтролер от стария компонент, който отговаря за функцията Face ID, и да го прехвърлите на новия дисплей. В противен случай опцията за отключване на смартфона по лице няма да е възможна в бъдеще.

    Инженерите отбелязаха, че такъв ремонт отнема 10-15 минути за сертифицирани от Apple сервизни центрове. Официалният сервиз (гаранционният) използват специално собствено оборудване, благодарение на което могат да преконфигурират чипа за Face ID. В занаятчийски условия подмяната на този компонент е изключително трудно.

    Авторите обясниха, че техниците трябва да използват метода на микрозапояване за прехвърляне на микроконтролера. Тази процедура се счита за изключително трудна и може да отнеме няколко часа. В доклада iFixit се казва, че по този начин Apple ефективно задушава бизнеса на центрове за услуги на трети страни, които правят се занимават с подмяна на счупени екрани на iPhone. Но това важи за сервизите, които нямат достатъчно добри условия за ремонт и нужните знания.

    По-рано стана известно, че разходите за подмяна на дисплея в нови смартфони на Apple ще струват най-малко 229 долара. В България цената на ремонта на дисплея на iPhone 13 все още не е напълно ясна. Следете нашия блог, за да научите първи колко би струвала подпяната.